marți, 19 iunie 2012

VIAȚA SFÂNTULUI PATAPIE



- Sfântul Patapie se prăznuiește pe 8
 decembrie -
Sfântul Cuvios Patapie era de loc din Teba Egiptului. El a trăit in secolele IV-V. Alegând viața călugărească, a urmat lui Hristos și s-a nevoit mulți ani în pustiu. Apoi a venit la Constantinopol, unde a făcut foarte multe minuni: a dat orbilor vedere, a vindecat, ungând cu untdelemn sfințit pe idropici, a izgonit demoni, a vindecat cancerul.
Crescând numărul ucenicilor, în jurul Sfântului Patapie, acesta a zidit o mănăstire: Mănăstirea Egiptenilor. În această mănăstire a și murit sfântul, dându-și sufletul în mâinile lui Hristos. Un prieten de-al său, Sfântul Varas a mutat sfintele sale Moaște în mănăstirea sa: Mănăstirea Sfântului Ioan al Pietrei (Agios Ioannis Petras), care se afla sub protecția familiei imperiale din Constantinopol, familia Paleologilor.
Odată cu Cucerirea Constantinopolului, Aggelis Notaras, o rudă a împăratului, cu scopul de a feri Sfintele Moaște ale Sfântului Patapie de necredința otomană, le-a luat din biserică și le-a ascuns într-o peșteră din Munții Geraneia, în nordul Greciei. Această peșteră a fost descoperită, din rânduiala lui Dumnezeu, în anul 1904.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu